1. Kaj je Shito-RYU?

Ustanovitelj Shito-Ryu stila Kenwa Mabuni je študiral Itosu-Ha pri učitelju Ankou Itosu, velikem mojstru Syuri -Te stila in pozneje Higaonna-Ha pri učitelju Kanryou Higaonna, velikem mojstru Naha-Te stila. Po končani srednji šoli se je kot policist začel zanimati za kate in tehniko, ki je tonila v pozabo. Študiral je Matsumura-Ha , Shingaki-Ha in poleg karateja ,Bou- Jyutu in Sai- Jyutu tradicionalne Ryukyu borilne veščine. Shito -Ryu karate -do je mešanica navedenih tehnik in borilnih veščin.

Glavna značilnost tehnike nista samo tsuki in keri, ampak tudi nage in gyakuwaza. Zato lahko rečemo, da je Shito-Ryu zahtevna in obsežna borilna veščina.

Beseda Syu/Ha/Ri predstavlja zvestobo osnovi, vpeljano v prakso, del te Shito-Ryu sistematično uči skrivnostne tehnike skozi osnove in aplikacije kat ter bunkai kumite.

Ustanovitelj Kenwa Mabuni je povdarjal pomen duhovne izobrazbe in umirjene osebnosti.

2. Organizacija

Od leta 1934 se je Shito-ryu širil po svetu preko dejavnosti japonske Shito-ryu karate šole in japonske karate federacije Shito-kai.

Aprila l. 1997 je bil dokončan glavni do-jo -(šola) v Asaki, Saitama. Tu trenirajo člani in instruktorji , potekajo izobraževanja na seminarjih in tako prizadevno širijo karate po vsem svetu.

L 1993 je bila ustanovljena WSKF - svetovna Shito-ryu karate-do federacija , katera ima 55 držav članic in obsega japonsko, Pan ameriško, azijsko-pacifiško, rusko, evropsko in druge regije.
V prihodnjosti pričakujemo
še večji razvoj in razmah Shito-ryu karateja.